Oralna hirurgija
oralna hirurgija

Oralna hirurgija

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja se bavi oboljenjima tvrdih i mekih tkiva usne duplje. Oralna hirurgija je poslednjih decenija prošilirila svoj domen i danas zauzima važno mesto kako u zbrinjavanju patoloških stanja u usnoj duplji tako i u protetskoj rehabilitaciji pacijenata. Pojavom zubnih implantata i implantologije kao grane oralne hirurgije, sve je veći broj pacijenata zainteresovanih da izgubljene zube nadoknade zubnim implantatima. Najčešće oralno- hirurške intervencije koje se izvode su vađenje zuba, vađenje zaostalih korenova, vađenje umnjaka, apikotomija (resekcija vrha korena), resekcija frenuluma, režanj operacija i ugradnja zubnih implantata.

Vađenje zuba

oralna hirurgija
Vađenje zuba je oralno hirurška intervencija kojom se zub odvaja od zubne čašice (alveole). Intervencija se obavlja u lokalnoj anestezija i bezbolna je. Postoji više razloga za vađenje zuba, a neki od najčešćih su: terminalna faza parodontopatije (rasklaćenost zuba), nemogućnost konzervativne sanacije zuba (velika karijsena destrukcija, upale živca), protetski i ortodontski razlozi. Ukoliko se prilikom vađenja zuba krunični deo zalomi (usled karijesa, morfologije korenova) tada se korenovi vade zasebno i takvo vađenje se naziva komlikovano vađenje zuba. Nakon vađenja zuba neophodno je pridržavati se uputa vašeg stomatologa kako bi oporavak bio što kraći i uspešniji.

Vađenje umnjaka

oralna hirurgija
Vađenje umnjaka (wisdom teeth) je izuzetno česta oralno hirurška intervencija. Umnjaci niču između 18-24 godine i u tom period se preporučuje pravljenje kontrolnog opt snimka kako bi se na vreme uočile nepravilnosti u nicanju ovih zuba. Tokom evolucije, usled promena načina ishrane, ljudske vilične kosti su postale manje dok je broj zuba ostao isti. Kako je umnjak poslednji zub koji nice u našim ustima najčešće dolazi do njegove impakcije (zub ostaje ispod kosti) ili semiimpakcije (zub je delimično iznad kosti sli je jedan njegov deo još uvek prekriven mekim tkivom). Nekada je položaj impaktiranog (zaglavljenog) umnjaka takav da, ukoliko se ne izvadi na vreme, može oštetiti susedni zub i dovesti do gubitka dva kutnjaka u ranom životnom dobu. Ukoliko je umnjak iznikao ali je još uvek prekriven mekim tkivima dolaziće do stalnog zapadanja hrane u ovaj prostor što dovodi do upale, oticanja, krvarenja desni, bola, reakcije limnih čvorova i pojave neprijatnog zadaha.

Apikotomija

oralna hirurgija
Apikotomija (resekcija vrha korena) je endodonsko- hirurška metoda kojom se uklanja vrh inficiranog korena zuba i okola aficirana kost. Kada dođe do upale živca (pulpitisa) da bi se zub sačuvao neophodno je sprovesti endodontski tretman odnosno izvaditi oboleli živac. Nekada ova upala živca prođe bez ikakvih simptoma i tada dolazi do nekroze odnosno odumiranja živca. Kako je tkivo živca pogodna hrana za bakterije one ubrzo naseljavaju unutrašnjost zuba dovodeći do gangrene (infekcije) koja zahvata kako unutrašnjost zuba tako i kost oko vrha korena zuba. Cilj endodontskog lečenja je da se ukloni infekcija kako iz samog zuba tako i iz okolne kosti. Nažalost, komplikovana morfologija (oblik) vrha korena i zaostala infekcija u kosti mogu dovesti do pojave granuloma (procesa) i cisti oko vrha korena zuba koje je neophodno ukloniti apikotomijom kako bi se oboleli zub sačuvao.

Resekcija frenuluma

oralna hirurgija
Oralni frenulumi su duplikature oralne sluzokože koje pričvršćuju i ograničavaju pokrete usnama, obrazima i jeziku. Resekcija frenuluma znači njegovo isecanje i oslobađanje pokreta usnama ili jeziku. Najčešće se vrši resekcija frenuluma gornje usne (frenulum labii superioris) i frenuluma jezika (frenulum linguae). Resekciju frenuluma gornje usne je neophodno uraditi ukoliko je njegov pripoj nisko posavljen. Prilikom govra, mimike ili žvakanja nisko pripojen frenulum gornje usne oštećuje desni između centralnih sekutića i dovodi do pojave dijasteme (razmak između gornjih sekutića). Kratak frenulum jezika (frenulum linguae brevis) ograničava pokrete jezika i dovodi do šuškanja pri govoru. Ukoliko vaše dete ne može da isplazi jezik preko donjih sekutića najverovanije je potrebno uraditi resekciju ligvalnog frenuluma.

Režanj operacija

oralna hirurgija
Režanj operacija se vrši u sklopu terapije pacijenata obolelih od parodontopatije. Jedan od glavih simptoma parodontopatije je gubitak potporne kosti oko zuba. Režanj operacijom se odižu desni, vrši se čišćenje parodontalnih džepova i postavljaju se koštani zamenici.