Lečenje zuba
lecenje zuba

Lečenje zuba

Lečenje zuba ili endodoncija zuba je postupak koji ima za cilj očuvanje zuba čiji "živac" je pretrpeo ireverzibilne promene.
lecenje zuba
Unutar svakog zuba postoji šupljina (cavum pulpae) u kojoj se nalazi vezivno- tkivna struktura (pulpa zuba) koja se u narodu često naziva “živac”. Pulpa se sastoji od vezivnog tkiva, krvnih i limfnih sudova, nervnih vlakana i mnogobrojnih ćelija među kojima se izdvajaju odontoblasti koji imaju sposobnost stvaranja čvrste zubne supstance (dentina). Najznačajnije uloge pulpe su formativna (stvaranje dentina), nutritivna (pružanje ishrane zubu preko krvnih sudova), neurosenzorna (prenos bolnih senzacija) i odbrambena (stvaranje sekundarnog dentina).
lecenje zuba
Najčešći uzroci upale zubnog "živca" (pulpitisa) su karijes, trauma, trošenje zuba, mehanička ili termička oštećenja zuba. Zubna pulpa je kod zdravih zuba zaštićena slojem gleđi i dentina. Narušavanjem normalne ph vrednosti usled prisustva plaka (prljavštine) na površini zuba dolazi do demineralizacije (gubitka minerala) iz gleđi čime se bakterijama otvara put ka dentinu odnosno stvaranju zubnog karijesa. Ukoliko se u ovoj fazi zub ne popravi, karijes će nastaviti da se širi ka pulpi zuba i konačno dovesti do upale "živca" (pulpitisa).
lecenje zuba
Simptomi kao što su kratkotrajni bol na nadražaj (bol na hladno, slatko) nam govore da je karijes uznapredovao i da je to jedan od poslednjih trenutaka da se zub popravi, a zubni živac sačuva ukoliko je to moguće. Konstantan oštar ili tup bol koji Vas ometa u normalnim aktivnostima govori u prilog pulpitisu i neophodno je sprovesti lečenje zuba. Nekada ova faza može da protekne bez izražene simptomatologije ili da živac spontano involuira usled dugotrajnih nadražaja. Ukoliko se odumiranje živca ne primeti na redovnim stomatološkim pregledima, a vi previdite ovaj period doći će do gangrene zuba. Gangrena zuba predstavlja infekciju zuba koja zahvata unutrašnjost zuba i kost oko vrha korena zuba. U ovom slučaju endodontski tretman je komplikovaniji, neophodno je više umeća i vremena da se sprovede lečenje zuba, a rezultati su neizvesniji.
lecenje zuba
Nekada endodontski tretman sam po sebi nije dovoljan i neophodno je sprovesti endodontsko- hirurški intervenciju poznatu kao apikotomija. Morfologija (oblik vrha korena) je često komplikovana sa mnogo sitnih račvanja u kojima zaostaju bakterije koje nakon sprovedene endodoncije mogu uticati na stvaranje granuloma (procesa) ili cista oko vrha korena. Da bi rešili ovaj problem neophodno je odstraniti vrh korena i izvršiti debridman (čišćenje) prostoro oko vrha korena kako bi se oboleli zub sačuvao.

Popravka zuba (plombiranje)

Glavni uzrok karijesa je plak (prljavština) koja se svakodnevno nakuplja na površinama naših zuba. Da bi došlo do pojave karijesa neophodno je da se stvore određeni uslovi u našim ustima. Gleđ kao visoko mineralizovana struktura ima izuzetnu ulogu u zaštiti naših zuba jer njen sastav onemogućava prodor bakterijama ka organski bogatiojem dentinu. Nažalos gleđ nije inertna, njen sastav u znatnoj meri utiče od ph vrednosti sredine u kojoj se nalazi. Ukoliko se stvore naslage plaka na površini gleđi dolazi do pada ph vrednosti i gubitka minerala. Takođe ishrana bogata šećerima, sokovi, gazirani napitci , alkohol, itd. snižavaju ph vrednost u usima i dovode do procesa demineralizacije gleđi (gubitka minerala). Nasuprot ovom procesu uporedo se odvija proces remineralizacije (vraćanja minerala u gleđ iz pljuvačke).
popravka zuba
Dakle nećemo svaki put kad pojedemo čokoladu ili popijemo sok dobiti karijes, ali ukoliko proces demineralizacije (odnosno nizak ph u ustima) ovlada, a na zubima se nalaze naslage plaka (prljavštine) stvoriće se uslovi za prodor bakterija i nastanak karijesa.
popravka zuba
Da bi se sprečilo dalje napredovanje bakterija i izlečio oboleli zub neophodno je u potpunosti odstraniti karijesom zahvaćen deo zuba i izvršiti restauraciju izgubljene zubne supstance nekim od kompozitnih sistema.