Izbeljivanje zuba
beljenje zuba

Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba je popularan i efektan nacin da dobijete savršeno bele zube bez uklanjanja zdrave zubne supstance. Imajući u vidu prirodni proces starenja usled kojeg naši zubi postaju tamniji kao i štetne navike kojima svi u većoj ili manjoj meri podležemo, danas izuzetno mali broj ljudi može da se pohvali savršeno belim zubima. Mnogo je faktora koji utiču na belinu naših zuba. Tokom vremena zubi akumuliraju razne pigmente sa kojima dolaze u kontak menjajući pri tome prirodnu boju zuba. Zasigurno da ukoliko ste strastveni pušač ili dan ne možete da počnete bez jutarnje kafe ili čaja Vaši zubi će Vas vremenom odati.
izbeljivanje zuba
Kada ste odlučili da želite da izbelite Vaše zube prvo sa čime se susrećete je ogroman broj preparata dostupnih za komercijalnu upotrebu. Iako se među njima mogu naći preparati koji mogu da izbele Vaše zube, preporučljivo je da se pre upuštanja u taj proces posavetujete sa Vašim stomatologom jer kupovinom neadekvatnog preparata možete trajno oštetiti vaše zube. Najsigurniji i najpouzdaniji način da izbelite Vaše zube je da prepustite taj zadatak Vašem stomatologu koji će odabirom prave metode i sertifikovanih preparata koji nisu dostupni komercijalnom tržištu na najsigurniji i najefikasniji način izbeliti Vaše zube.
izbeljivanje zuba
Osnovni princip beljenja zuba se odvija tako što se na spoljašne površine zuba aplikuje gel koji u svom sastavu sadrži aktivnu supstancu u vidu vodonik ili karbamid peroksida u različitim koncentracijama. Nakon aktivacije gela (bilo hemijski ili svetlosno) oslobađaju se molekuli Vodonik peroksida koji prodiru kroz gleđ (površinski sloj zuba) dopirući do pigmentacija koje su se akumulirale u dentinu (dubljem sloju zuba). Pri kontaktu nascentnih molekula Vodonik ili karbamid peroksida sa pigmentacijama dolazi do hemijske reakcije kojom se pigmenti neutrališu,a zubi postaju belji.
izbeljivanje zuba
Beljenje zuba možemo podeliti na beljenje vitalnih (živih) zuba i beljenja avitalnih zuba (zuba iz kojih je izvađen živac). Dve najčešće metode beljenja vitalnih zuba su ordinacijsko beljenje i kućno beljenje pomoću folija. Osnovna razlika između ove dve metode je u tome što se u toku ordinacijskog beljenja koriste gelovi sa višom koncetracijom aktivne supstance (vodonik ili karbamid – peroksida), rezultati beljenja su predvidljiviji, idete sa izbeljenim zubima isti dan ali je i pojava prolazne osetljivosti zuba (traje od 24-48h) češća. Metodom kućnog beljanja zubi se izbeljuju tako što Vi dobijate gel sa značajno nižom koncentracijom aktivne supstance i specijalne folije koje se postavljaju na zube tokom noći u period od 4-6 nedelja. Ovom metodom je moguće postići iste rezultate kao i prethodnom, pojava prolazne osetljivosti zuba je ređa ali je neophodno da budete savesni i uporni kako bi učinak ove metode beljenja zuba bio maksimalan. Avitalni zubi (zubi iz kojih je izvađen živac) najčešće potamne akumulacijom pigmenata koji nastaju raspadanjem zubnog zivca ili pak prebojavanjem zuba raznim pastama koje se koriste pri lečenju zuba. Kako je etiologija prebojenosti ovih zuba drugačija neophodno je najpre ukloniti ispun iz kruničnog dela i adekvatno ga pripremiti za aplikaciju gela za izbeljivanje zuba sa unutrašnje i sa spoljašnje strane čime povećavamo dostupnu površinu vodonik peroksidu kako bi uklonio pigmentacije koje su dovele do prebojavanja ovih zuba.

Ortodoncija i beljenje zuba

izbeljivanje zuba
U skorije vreme sve je više pacijenata koji se nakon ortodontske terapije (nošenje fiksnog ortodontskog aparata) suočavaju sa novim problemom. Naime prilikom nošenja fiksnog ortodontskog aparata održavanje oralne higijene je otežano pa čak i oni pacijenti koji besprekorno peru svoje zube nakon skidanja aparata imaju utisak da su im zubi žući ili pak primećuju kredičasto bele mrlje na zubima koje pre terapije nisu imali. Ova pojava je uzrokovana gubitkom minerala iz najpovršnijih slojeva gleđi te posledičnom promenom boje tog dela zuba. Kod ovih pacijenata se pored tretmana beljenja zuba preporučuje i tretman belih mrlja pomoću viskoznih smola uz pomoću kojih je na vrlo jednostavan način moguće stabilizovati najpovršnije slojeve gleđi i vratiti im prirodnu boju.
Nakon svega navedenog konačna odluka da li da izbeljujete zube ili ne je na Vama. Ukoliko želite da napravite neku promenu, da se sa svakim osmehom osećate lepše i bolje onda je beljenje zuba pravi izbor za Vas.